16-11-2017

Lakseopgangen i Storå 2017

Laksesæsonen 2017 er slut -  hvordan gik det så?

Ja, i forhold til rekordsæsonen 2016 var der en mindre tilbagegang i fangsten, der sluttede på 1251 stk. Igen i år blev den "lille kvote" af laks på max. 75 cm langt fra opfisket. Kun ca 1/3 af lillekvoten blev hjemtaget. 

Har det nogen betydning?

Ja, hvis kvoten er fastsat for at opnå en genetisk balance i lakseudtaget må det betegnes som en forvaltningsmæssig fiasko at den ikke opfiskes.

Kan der rettes op på det?

Nemt - fjern både totalkvoten for små laks og den personlige kvote for de små laks, så er det klaret.

Hvordan gik fiskeriet ellers?

Premieredagen 16. april sprængte alle rekorder med 65 laks på land og også rekordmange fiskere...alt for mange..Kan det løses?

Nemt - fremryk sæsonstarten til fx. 20. marts hvor der er langt færre laks i åen. Det vil fjerne klondikestemningen og sprede fiskeriet ud over foråret.

Var der mange fedtfinneklippede udsatte laks blandt de hjemtagne?

Nej, 75 % af storekvoten bestod af vildlaks, mens der var lidt større andel af de hjemtagne mindre laks der var udsatte (33 %)..hvad skyldes det?

Man kunne jo gætte på, at når de udsatte er større når de udsættes end de vilde i åen, har de også en større tendens til at vende tilbage som smålaks..det er dog blot en teori.

Men alt i alt en god situation for storålaksen. Udsætningerne er nu ophørt - vi har en selvreproducerende bestand..og gydearealet øges stadig

(foto vandløbsprojekt i Vegen Å ved Kvickly nov. 2017)

Jakob Larsen

Del siden