02-03-2020

Fiskedød på Langsand Laks (Atlantic Sapphire) i Hvide Sande- igen.


Hvor er det frustrerende, at det igen er gået galt med lakseopdræt i landbaseret dansk fiskeopdræt. Jf. børsmeddelelse fra Atlantic Sapphire (norsk ejet moderselskab) har Langsand Laks i Hvide Sande 29. februar 2020 haft et driftsuheld, der har kostet 227.000 af anlæggets laks livet. I 2017 gik det også galt i stor målestok.
Det er bedrøveligt for firmaet, men mindst ligeså sørgeligt for resten af RAS-branchen, at noget sådan stadig kan finde sted ca.10 år efter opstart.
Hvis man ikke snart har kontrol over de biologiske og kemiske processer i saltvandsbaserede RAS-anlæg, hvordan skal man så se en vækst i RAS-branchen, hvor investorer vil skyde penge i projekterne og forsikringsselskaber vil dække de tab, der "forhåbentligt" meget sjældent vil opstå?
Det må være oplagt, at Atlantic Sapphire offentliggør, hvad der gik galt og hvordan hele branchen kan undgå, at det sker igen. Det er nok ikke forkert at gætte på at ½ - 1 mio. kg laks kan være gået tabt. Der kan godt nok etableres meget måleudstyr, overvågning og nødprocedurer for værdien af disse fisk.
For vildlaksen i Norge er det også dårligt nyt, da havbrugsbranchen jo vil se resultater fra de landbaserede anlæg, der gør det muligt at droppe havbrugene og dermed fjerne truslen fra lakselus (havlus) samt genetiske konsekvenser af undslupne opdrætslaks - netop styrkerne i landbaseret opdræt.

Jakob Larsen

Del siden